ערבות היא התחייבות משפטית של גורם שאינו צד בעסקה לשלם את החוב במידה ומי שלקח על עצמו את ההלוואה לא יכול לשלם אותה, או לא מוכן לשלם אותה. הבנק אשר מבקש ערבויות למשכנתא רשאי לדרוש, ואף לפנות לבית משפט, כדי להכריח את הערב לשלם את החוב שנוצר, זאת במידה והלווה לא משלם את הלוואת המשכנתא שלקח, או לא יכול לשלם. יש לציין שמול הערבויות קיימת אופציה שבנקים לא נוטים להשתמש בה, והיא משכון נכס של המלווה. אופציה זו קיימת בדרך כלל בעסקאות בין אנשים, שהבנק אינו חלק מהם.
ישנם סוגי ערבויות שונים שהבנק יכול לדרוש: ערבות המוגבלת בסכום כסף מסוים, לרוב יתחלק סכום זה באופן שווה בין הערבים למשכנתא, או ערבות שאיננה מוגבלת בסכום- ערבות זו מסכנת את הערב, שכן הוא יהיה חייב בכל סכום ההלוואה, גם אם המלווה הגדיל את סכום ההלוואה בלי שהערב יידע על כך. בכל מקרה סוג הערבות שתינתן יהיה כתוב וחתום על ידי כל הצדדים, שכן רק ערבות בכתב נחשבת מבחינה משפטית.
כיום, יש לזכור, אין צורך בערבות למשכנתא אם ההלוואה היא עד 60% מערך הנכס. הבנקים דורשים ערבים בעיקר כאשר סכום ההלוואה מגיע ליותר מ-60% מערך הנכס, או כאשר מדובר בזוג בתחילת הקריירה שלו. בניגוד לעבר, כאשר נדרשה ערבות של 3-5 ערבים למשכנתא, הרי שכיום מספיק ערב אחד או שניים כדי לקבל משכנתא, והם חייבים להיות מעל גיל 18, ולא בני זוג. יש לציין שהבנקים מעדיפים שההורים יחתמו ערבות, ולא גורמים כמו חברים, שכן אם ההורים ערבים לזוג הסיכון לבנק נמוך יותר.
מבחינת הערב- הזכויות המגיעות לו הן: ראשית- כמובן- היכולת לסרב לבקשת הערבות של המלווה, אך במידה והסכים- חייב הבנק ליידע אותו במצבו הכספי של הלווה ובסיכון שהוא לוקח על עצמו, בתנאי ההלוואה שהלווה לקח, וכמו כן על הבנק להעדיף לקחת את הנכס כערבות בטרם יפנה לערב לשלם את חובות הלווה. חשוב שהערב יבחן כמה ערבים חתמו על הערבות למשכנתא, וכיצד היא מתחלקת ביניהם. חובת הערב הינה החובה לשלם את החוב שנוצר במידה והלווה לא משלם את התשלומים כפי שנקבע במשכנתא.
מבחינת הלווה- עדיף שהערב יהיה מישהו שיוכל לשלם את ההלוואה, במידה והוא לא יעמוד בתשלומים, בלי שזו תפגע בו מבחינה כלכלית. מוטב תמיד שיהיה זה בן משפחה ולא חבר, שכן האחריות של בן משפחה גדולה יותר מזו של חבר. יש לציין שהלווה חייב לבטח את עצמו בביטוח משכנתא כנגד הסיכון שהוא לא יוכל לעמוד בתשלומי המשכנתא. לפי ביטוח המשכנתא רשאי הבנק לפדות את כספי הביטוח כנגד חובות ההלוואה, ואף לקחת לעצמו את הנכס במידה והלווה אינו מחזיר בזמן את ההלוואה שקיבל.