על מנת להבין תנודות אלו כדאי שנבין קודם מהו שוק מטבע החוץ, כיצד הוא עובד ועל בסיס מה נקבעים הערכים בו.
שוק מטבע החוץ הוא שוק לא שגרתי, שכן שני הנושאים והנותנים בו הינם גם מוכרים וגם קונים בו זמנית. בעוד שבשוק רגיל אנו קונים דבר מה תמורת כסף, בשוק מטבע החוץ אנו קונים כסף בכסף ומוכרים כסף בכסף. הסחר בו, להבדיל משווקים פיננסים אחרים, נעשה במשך כל שעות היממה, מדובר בשוק נזיל, לא יציב, שמאפשר אומנם רווח מהיר אך גם הפסד מוחלט.
העוסקים בשוק זה יבקשו להשיג רווח על ידי שינוי ערך המטבע בעזרת חילופין למטבעות אחרות. המסחר נעשה תמיד כך שמטבע אחד צמוד לשני. הכוונה היא לכך שלוקחים ערך של מטבע ועל פיו קובעים ערך של מטבע אחר, וכך למעשה מתבצע המסחר בו. ערך המטבע נקבע על פי מדד של היצע וביקוש, אשר נקבעים על פי יציבות כלכלית של המדינה ממנה בא המטבע, מצב כלכלי, חוסן המדינה, וכדומה. ברוב המדינות הניוד של המטבעות חופשי (מה שנחשב לאלמנט הכרחי בכלכלה חופשית) רק במקרים חריגים מתערב הבנק המרכזי, כאשר הוא מוצא שתיתכן שיש פגיעה בהתנהלות החופשית והחוקית של השוק.
חשוב לזכור שלרוב המטבעות מוצמדים לדולר, שכן מדובר במטבע חזק, יציב, אשר בא מכלכלה חזקה ויציבה גם כאשר היא נכנסת למשבר או נמצאת בתקופה לא טובה. השווקים רואים בדולר מטבע חזק, שבא ממדינה חזקה שאיננה נתונה לסיכונים של אי יציבות כלכלית או שלטונית.
המסחר במטבע חוץ הינו ספקולטיבי, ראשית מכיוון שאין לקונה בשוק מטבע החוץ כוונה אמיתית להשתמש במטבע אותה הוא קנה, אלא בכוונתו לסחור בה שנית על מנת להרוויח יותר,
ושנית, שאלת הרווח בשוק זה עומדת מול שאלת הרווח בהשקעות אחרות. הכוונה היא שהמשקיע תמיד יבחן כמה הוא הרוויח לעומת כמה יכול היה להרוויח, אילו היה משקיע בשווקים אחרים.
כיצד מתקיים המסחר במטבע החוץ? נניח שיש לנו 10 דולר. בהנחה שעבור כול דולר נקבל 2 יורו, הרי שנמכור את הדולרים ויהיו לנו 20 יורו. בסיבוב הבא ייתכן ועל כל יורו נקבל 2 דולר, וכך נמכור את היורו ונקבל תמורתם 40 דולר. כך יצאנו ברווח של 30 דולר. נכון שהדולר נחלש, אך בבוא העת שוב נוכל למכור אותו, ולהרוויח יותר.
כיצד משפיעות התנודות בשוק מטבע החוץ על מי שלא סוחר בו? גם אם אין אנו משקיעים במטבע חוץ יש לו עלינו השפעה גדולה. למשל, בנסיעות לחו"ל: ככל שהדולר ירד כך נשלם פחות, כך גם נוכל להמיר יותר שקלים לדולרים. בהנחה שאין עליית מחירים בחו"ל, נוכל לחסוך בעלויות הטיול. דוגמא אחרת היא השכרת דירה: בהנחה שהדולר ירד, הרי שהערך בשקלים שנשלם עבור הדירה ירד גם במהלך השכירות, שכן נשלם אותו סכום דולרים אך שערכם שווה פחות (בהמרה לשקלים).
מי שמושפעים הכי הרבה מעלייה וירידה של הדולר הם היצואנים והיבואנים. מי שמייצא לחו"ל מקווה שערך הדולר יהיה נמוך, כך הוא מוכר בחו"ל בדולרים ובהמרה לשקלים הוא ירוויח הפרש גדול יותר. לעומתו היבואן יקווה שערך הדולר יעלה, שכן הוא משלם בדולרים בחו"ל, והיה רוצה להחזיר לעצמו את ההשקעה בארץ. לשם כך הוא צריך שערך הדולר יהיה גבוה. השפעות אלו על יצואנים ויבואנים יכולות להשפיע ישירות על הצרכן בישראל, שכן במידה והם מפסידים, תיתכן עליית מחירים שתשפיע על כיסו של הצרכן, גם אם הוא אינו מודע לכך שהדבר נובע מהתנודות בדולר.
על מנת לדעת כיצד לנצל את התנודות בשוק מטבע החוץ וללמוד יותר כיצד הוא עובד מומלץ מאוד לקחת קורסים פיננסים אשר מתמקדים במטבע חוץ ובהשפעותיו השונות.