הריבית במשק משפיעה על כל תחום בחיים. שכן היא קובעת האם כדאי לאנשים לחסוך, האם כדאי להם לצרוך, ואם כן- הרי שצריכה זו תשפיע על היצרנים, על העובדים, על רמות השכר וכן הלאה. למעשה מדובר במעגליות: ברגע שנגיד הבנק מכריז כל חודש על אחוז הריבית הוא למעשה מתווה את הדרך על פיה צריך המשק להתנהל. בסופו של המעגל מחליט נגיד הבנק האם האופן שבו המשק הישראלי מתנהל הוא מספיק טוב ויציב כדי לשמר את המצב, או שמא יש לעשות שינוי בריבית כדי להתוות דרך חדשה.
ריבית יציבה
בדרך כלל, יש לומר, הריביות במשק נמוכות, ויתרה מזו- הירידות או העליות בהן הן מינוריות, קרי- אין מצב בו הריבית תעלה או תרד ביותר מאחוז אחד. שכן ברור ששינוי כזה יביא לשינוי מהותי במשק. מצב בו הריבית תעלה ביותר מאחוז יביא לזעזוע בעולם הכלכלי, אשר שומר בשנה האחרונה על יציבות וצמיחה. הדבר עלול להביא לידי כך שמשקיעים זרים ישאלו את עצמם האם כדאי להיכנס להשקיע בישראל לאור הזעזועים שמשק זה סופג.
השפעת הורדת הריבית
מה קורה כאשר הריבית יורדת? למעשה, על ידי הורדת הריבית מבקש נגיד הבנק מן הציבור לחסוך פחות, שכן הריבית בחסכון יורדת וכך הציבור מרוויח פחות מחסכון, ולצרוך יותר. הדבר מצביע על שני דברים: ראשית- הנגיד סומך על המשק הישראלי שיוכל להכיל את כל הצריכה הזאת. שנית- שהוא סומך על המשק שהוא מספיק יציב לאפשר לאנשים לצרוך בלי לפגוע בשכרם.
צריכה זו מובילה כמובן באופן מעגלי להגדלת שוק העבודה, הגדלת המשכורות, ובאופן כזה יותר אנשים נכנסים לא רק לשוק העבודה אלא גם לשוק הצריכה. כך השוק מגדיל את עצמו למעשה. חשוב לזכור שצריכה מוגברת תביא גם לעליית מחירים, שכן הביקוש יהיה גדול, והיצרנים יוכלו לעלות את מחירי המוצרים.
ביקורות על הורדת הריבית
ישנן שתי ביקורות עיקריות על גישה זו. הראשונה היא, שחברה צריכה לדעת לחסוך וללמד את אזרחיה לחסוך לשעות הקשות. כמובן שגם בגישה זו יש בעיה, שכן חסכנות יתר תביא לירידה ברמת החיים ותכניס את המשק למיתון, אשר יפגע גם בשווי החסכונות. הביקורת השנייה של גישה זו היא, שיש להיות זהירים, ואם המשק פורח עכשיו- אין זה אומר שכך יהיה בכל זמן שהוא. אך גם גישה זו סופגת ביקורת, שכן אם המשק מפרה את עצמו הרי שהוא רק יגדל יותר.
שאלת הריבית, היא שאלה מהותית בכלכלה בכלל ובכלכלה הישראלית בפרט. במיוחד עבור מי שמנהל עסק קטן ואיננו יודע כיצד לפעול אל מול ירידת הריבית. לשם כך ניתן להתייעץ עם קרן מימון לעסקים קטנים, אשר עוזרת לא רק ביצירת תוכנית כלכלית נכונה מול השינויים בריבית, אלא גם עוזרת מבחינה פיננסית, במידה ויש צורך בעזרה שכזו.