על מנת שהמעסיקים לא ייקנסו ויוכלו להפיק את התועלת מעובדים אלה, עליהם לדעת מה נדרש מהם כדי להביא עובד זר לעבוד אצלם ואלו תנאים הם צריכים לספק לו בעת שהותו בישראל.
לפנייך מידע ממשלתי - עובדים זרים
המדינה מתירה כיום יבוא עובדים זרים בענפי הסיעוד לקשישים או נכים במצב הדורש טיפול יום-יומי, חקלאות, מלונאות, תחום התעשייה, ובענף הבנייה על תחומיו השונים.
התנאים שהמדינה קובעת למעסיקים משתנים מענף לענף. בענף הסיעוד על המעסיק להגיש למשרד הפנים בקשה עם תמונת עובד, המלצה משירות התעסוקה, תעודת זהות וטופס ויתור על סודיות רפואית מצד האנשים שבהם יטפל העובד, ביטוח רפואי של העובד וטופס העסקת עובד זר. האנשים שבהם יטפל העובד הזר צריכים לחתום על טופס התחייבות. בנוסף, עליהם לשלם 250 שקל אגרה ו140 שקל דמי שירות. את כל הטפסים והתשלומים יש לעשות ביחידת הסמך של עובדים זרים במשרד התעשייה.
בענפי התעשייה, מלונאות וחקלאות יש להגיש בקשה למשרד הפנים, עם תצלום העובד ודרכונו (אשר יהיה בתוקף לפחות ל6 חודשים), ביטוח רפואי לעובד, ואישור ממשרד התעסוקה.
במידה ויש לעובד בן או בת זוג, יש למסור גם את פרטיהם. השירות עולה 145 שקל.
בענף הבנייה דורשת המדינה הגשת בקשה ממשרד הפנים, תצלום דרכון בתוקף של 6 חודשים, תצלום העובד, אישור ממשרד התעסוקה, טופס העסקת עובד זר בענף הבנייה ומסמך המציין את סוג העבודה שהוא יבצע. במידה ויש לעובד בן או בת זוג יש למסור גם את פרטיהם.
הבאת עובד זר לעבודה בישראל נעשית דרך חברת כוח אדם, אשר מפנה את הבקשה של המעסיק, לחברת כוח אדם בחו"ל. זו מאתרת עובד במדינה בה היא נמצאת. על העובד להגיש קורות חיים, תעודת יושר ואימות מצב רפואי ומשפחתי לשגרירות ישראל באותה מדינה, וזו מעניקה לו אשרת כניסה לישראל. משרד הפנים באותה עת מעניק היתר הבאת עובד למעסיק בישראל. לאחר שהעובד מגיע לארץ, חברת כוח האדם מלווה אותו ואת המעסיק במשך שנה.
על המעביד חלים מספר תנאים על מנת לשמור על זכויותיו של העובד: עליו למסור לעובד חוזה בשפה שהוא יכול לקרוא, עליו לדאוג לו לביטוח רפואי (מאחר וחוק הבריאות לא חל על עובד זרים) והפוליסה צריכה להיות בשפה שהעובד יוכל לקרוא. המעסיק יכול לנכות את סכום הביטוח, משכר העובד. השכר לא יהיה נמוך משכר המינימום, ויכלול ימי מחלה, שעות נוספות, דמי נסיעה, ופיצויים במקרה של פיטורים. השכר ישולם פעם בחודש, במזומן, שיק, או ישירות לחשבון הבנק של העובד.
על המעסיק להעניק לעובד תנאי מגורים נוחים של לא יותר מ-6 עובדים נוספים בחדר, המקום חייב לכלול מקלחת, אסלה, כיור, מטבח, ארון עם מנעול, מיטה, כלי בישול, הסקה, אוורור, תאורה ואמצעים למניעת שריפה.
אסור למעסיק לקחת את דרכונו של העובד, להעביר אותו למעסיק אחר או להעסיק אותו בעבודה אחרת מזו שהוא בא עבורה לישראל.
חשוב לדעת שקנסות חלים גם על המעסיקים ולא רק על חברת כוח האדם שהביאה את העובד לארץ, לכן חשוב להתייחס לעובד בהתאם, על מנת שיוכל לעבוד בצורה מכובדת.