היום קיימות בשוק הביטוח פוליסות גמישות המשלבות בין חסכון לגיל הפרישה לבין הגנה ביטוחית על המבוטח ובני משפחתו. היא עונה על הצרכים הפנסיוניים של המבוטח העצמאי ומאפשרת יתר גמישות והתאמה אישית.
מה צריך להיכלל בביטוח לעצמאי? ביטוח כזה צריך להיות מורכב מ-3 חלקים עיקריים לפחות:
חסכון לגיל פרישה: חסכון פנסיוני הוא חסכון שמטרתו להבטיח הכנסה בגיל פרישה. חשוב להתחיל בו בגיל מוקדם, וכך לחסוך לגיל פרישה סכומים קטנים יותר בכל חודש. קיימים 2 סוגי חסכון פנסיוני: חסכון הוני בו מקבל החוסך עם פרישתו סכום חד פעמי בהתאם לסכומי ההפקדות שלו, וחסכון מסוג קצבה, המבטיח לחוסך קצבה לכל ימי חייו, עם אפשרות של קצבה גם לשאריו.
המדינה מעוניינת בחסכונות פנסיוניים, על כן היא מעודדת אותם בצורת החזרי מס הן בזמן ההפקדה והן בזמן המשיכה.
ביטוח חיים (ריסק): ביטוח החיים מבטיח לשאריו של המבוטח פיצוי כספי לאחר מותו. גם פה ניתן לבחור בין שני מסלולים: קבלת פיצוי חד פעמי בסמוך לאירוע או קבלת קצבה במשך כמה שנים לאחריו. מי שחיי אחרים תלויים בו, או ששאריו- בן זוגו או ילדיו- יינזקו כלכלית במקרה של מותו- כדאי לו לבטח את עצמו בביטוח כזה. מידת הכדאיות משתנה במשך השנים. גם ביטוח החיים מזכה בהטבות מס.
ביטוח על אובדן כושר עבודה זמני או קבוע: במקרה שהמבוטח אינו יכול להמשיך בעבודתו או בעבודה דומה המניבה רווחים דומים בגלל תאונה או מחלה, תפצה אותו חברת הביטוח על כך בפיצוי חודשי מוסכם. כל זאת בהתאם להגדרות הפוליסה, כמובן. בדרך כלל יהיה הסכום עד 75% ממשכורתו בזמן שעבד. הוא יתחיל לקבל את הקצבה אחרי תקופת המתנה, שגם היא רשומה בפוליסה, ועד גיל 65, גיל יציאתו לגמלאות, או עד החלמתו וחזרתו לעבודה.
כן אפשר להוסיף לביטוח :
ביטוח נכות כתוצאה מתאונה: ביטוח החיים המבטיח קבלת סכום חד פעמי או חודשי במקרה של נכות כתוצאה מתאונה.
ביטוח למקרה גילוי מחלות קשות: ביטוח המעניק למבוטח סכום חד פעמי אשר נקבע מראשבאם נתגלתה אצלו מחלה קשה כגון: סרטן, מחלת לב קשה או שבץ מוחי.
שלא כשכיר, לא עומד מאחורי העצמאי מעסיק או מקום עבודה אשר ישלם חלק מדמי הפרישה שלו ומביטוחיו הרפואיים והאחרים. על העצמאי לבטח את עצמו ואת אלה התלויים בו כנגד כל אפשרות של אובדן הבסיס הכלכלי שלהם, בבחינת: "אם אין אני לי- מי לי".