ניתוחי אף מאפשרים שינוי באף המנותח, הצרתו או יישורו. הוא מבוצע על ידי מנתחים פלסטיים אשר מומחים בניתוחי אף. הניתוח מבוצע במרפאות או בתי חולים, במסגרת אשפוז של יום אחד. הניתוח עצמו נערך במשך זמן של בין שעה לארבע-חמש שעות- תלוי,כמובן, במצב האף ובשינוי הנדרש.
לא מעט מנותחי אף הגיעו לסיטואציה בה גילו אחרי הניתוח שהאף שלהם קיבל מראה מנוגד לזה שהובטח להם, או שנגרם לו נזק חיצוני או פנימי. כאן יש להבדיל בין שני המצבים, הן לטובת מנתחי אף והן לטובת המנותחים, על מנת שיבינו מה כל מצב אומר. שכן יש הבדל בין ניתוח לא מוצלח לבין רשלנות רפואית.
ניתוח בו האף לא קיבל את הצורה לה ציפינו אינו עומד בהגדרה של רשלנות רפואית. מה שמובטח לנו לפני הניתוח הוא בגדר "השערה" או, יותר נכון לומר, עומד בגדר הסיכוי הסביר, אך ייתכן מאוד שבזמן הניתוח הרופא נתקל בבעיה אשר אינה מאפשרת לו להביא את האף לתוצאות אותן הוא הבטיח למנותח. לכן, אין מנתח יכול להבטיח תוצאות ברורות או בטוחות, ועל המנותח להבין שיש סיכוי רב שבזמן הניתוח יתגלו קשיים שלא יאפשרו להביא את האף שלו לתוצאות הרצויות מבחינתו.
רשלנות רפואית, לעומת זאת, היא מצב משפטי ורפואי בו הניתוח בוצע ברשלנות, אם באופן לא מקצועי, לא על ידי המנתח שהובטח לנו, או שנגרם למנותח נזק כתוצאה מחוסר תשומת לב או חוסר מקצועיות, וכדומה. במצבים כאלה רשאי המנותח לדרוש פיצוי מהמרפאה או מהרופא המנתח.
חשוב להבין שיש הבדל בין שני המצבים, גם עבור המשך הטיפול. לעיתים תוצאות לא רצויות באף קובעות, בעצם, שלא אפשרי ולא רצוי לבצע תיקון או ניתוח המשך לאף, שכן ניתוח כזה רק יחמיר את מצבו. לעומת זאת, ניתוח שבוצע ברשלנות- אפשרי, ולעיתים אף נדרש, ניתוח תיקון, שכן הניתוח המקורי לא נעשה בתנאים או בצורה הנכונה.
על מנת לא להגיע למצבים כאלה, על מנתח האף להסביר למטופל למה לצפות בדיוק , ומה הוא יכול להשיג בניתוח. כמו כן עליו לבצע את הניתוח בצורה המקצועית ביותר, כפי שדורש ממנו המקצוע.
על המנותח להבין את הקשיים שבניתוח, גם אם מדובר בניתוח פשוט, ואת העובדה שאיש, כולל המנתח עצמו, לא יכול להציג לו לפני הניתוח את התוצאות שיתקבלו בסיומו של הניתוח בתור קביעה מוחלטת וגמורה.