העין בנויה ממספר חלקים, שהמרכזי שביניהם הוא כדור בקוטר 22 מ"מ, שבחזיתו עומדת הקרנית שבנויה ככיפה. הקרנית היא נראית רק בזמן שמאירים עליה בפנס. תפקיד הקרנית הוא להעביר את קרני האור החיצוניות שנשלחות אליה אל תוך העין. קרני האור חודרות דרך הקרנית ועוברות על ידה שבירה והתכנסות, בדרך להתמקדות ברשתית. לכן חשוב שהקרנית תהיה פגומה או מלוכלת. כל שינוי בצורתה משפיע מיידית על האופן בו נשברות קרני האור. במידה והקרנית לא בגודל או בצורה מתאימים יש צורך להרכיב משקפיים.
הרשתית היא הפילם של העין. היא השכבה העליונה שלה, ותפקידה לקלוט את האור החודר מבעד לקרנית לקשתית (הנמצאת מאחורי הקרנית, מעניקה צבע לעין ואחראית על כיווץ והרחבת האישון) ולאישון (נמצא במרכז הקשתית, דרכו עוברות קרני האור מבעד לקרנית, וקוטרו קובע כמה אור יכנס לעין דרך הרשתית). האור מתמקד ברשתית, שם עוברת האנרגיה של האור תהליך כימי אשר מתורגם לדחף עצבי, דרך תאים וסיבי עצב, המתלכדים ויוצרים יחד עצבי ראיה. עצבי הראיה הם אלו המעבירים את הנתונים אל המוח, שם הם עוברים תהליך של עיבוד נתונים, אשר מתורגמים לראייה עצמה.
מחוץ לעין נמצאים השרירים, שתפקידם להזיז את העין לכיוונים שונים. במצב תקין שרירי עין אחת מתואמים עם שרירי העין השנייה, כדי להעניק ראייה תלת ממדית ולמנוע ראייה כפולה. במקרה של אי התאמה בין העיניים ישנה פזילה.
ישנם מספר ליקוי ראייה: הראשון שבהם הוא קוצר רואי. מדובר בליקוי שנובע מהעובדה שהעוצמה האופטית של הקרנית והעדשה התוך עינית חזקים מדי או שגלגל העין ארוך מדי, ולכן קרני האור המגיעות ממרחק מתמקדות לפני הרשתית, אך רק המשכן המתפזר מגיע לרשתית. כך נוצרת תמונה מטושטשת ולא ברורה. קצרי ראייה נאלצים להרכיב משקפיים לראייה ממרחק. הם סובלים לא פעם מכאבי ראש ועייפות, ונדרשים להפסקות בקריאה או לא לשבת קרוב למסכי מחשב או טלוויזיה. הפתרון לליקוי זה מצוי באבחון מהיר אצל רופא. כיום מי שמרכיב משקפיים בגלל קוצר ראייה יכול לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר, אשר מביא את עיניו ל ראייה מדוייקת ללא משקפיים.
ליקוי אחר הוא ריחוק ראייה. בעין תקינה קרני האור מגיעות לעין דרך הקרנית, עד נקודת המרכז הראייה שבקשתית. הקרנית והעדשה התוך עינית ממקדות את קרני האור בנקודת המרכז של הראייה ברשתית. אך בעין הלוקה בריחוק ראייה, ליקוי מולד או נרכש, גלגל העין קטן מהרגיל או בעל עוצמה אופטית נמוכה, ולכן קשה לעין להסתגל להתמקדות של קרני האור מאחורי הרשתית, מה שגורם לתמונה שהיא רואה להיראות מטושטשת. ככל שקרני האור רחוקות כך הטשטוש יהיה גדול. ליקוי זה נפוץ אצל ילדים. הסימפטומים לליקוי זה הם עייפות, אי נוחות בקריאה או בראייה ממושכת, ורגישות לאור. ניתן לבצע תיקון של העדשה כך שהיא תוכל לקרב את נקודות המפגש של קרני האור, ולאפשר ראייה ברורה וחדה. אומנם אנשים עם ליקוי זה נאלצים להרכיב משקפיים, אך ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר מצליחים כיום להפוך את עדשת העין לכזו הבנויה כמו עדשת משקפיים, כך שהיכולת לראות כפי שרואים מבעד משקפיים אפשרית גם ללא הרכבת משקפיים.