חשוב להבין כי זכות השותפות של אדם ברכוש בן זוגו, הנובעת מדיני המשפחה בישראל, איננה נפגעת מכוח חוק הירושה, אלא חלה בשילוב עמו.
למשל, נכסים כמו דירה או כספים הרשומים רק על שם המוריש, אך נצברו במהלך הנישואין, שייכים במחציתם לבן הזוג שנותר בחיים (גם אם רשומים על שם המוריש בלבד) וזאת מכוח חזקת השיתוף בין בני זוג או מכוח חוק יחסי ממון.
המשמעות הנה כי אם למשל, יש לבני הזוג רכוש משותף הרי שבן הזוג הנפטר הנו בעלים של מחצית הרכוש, ויכול להוריש את חלקו זה בלבד. המחצית השנייה של הרכוש שייכת לבן הזוג שנותר בחיים, ולא תחולק בין היורשים.
כאשר המוריש הוא בן זוגכם, מומלץ לפנות ל עורכי דין המתעסקים, לצד דיני הירושה, גם בדיני אישות, שכן, הוא יסייע לכם לשמור על חלקכם ברכוש המשותף, להבדילו מעיזבון בן הזוג שנפטר, ולמנוע מצב שבו חלקכם ברכוש יחולק בטעות בין יתר היורשים .
זכויות בן הזוג במיטלטלין
באופן עקרוני זכאי בן הזוג ליטול מן העזבון את כל המיטלטלין השייכים, לפי המקובל ולפי הנסיבות, למשק הבית המשותף. בהגדרת "מיטלטלין" נכללים המכונית של בני הזוג, הריהוט בבית, כלי מטבח, וציוד אישי אחר המשמש את בני הזוג.
זכויות בן הזוג בנכסים אחרים
לעניין שאר העיזבון שמותיר בן הזוג, כגון נכסי מקרקעין מניות וכדומה, משתנה חלוקת העיזבון בין היורשים בכפוף לסוג היורשים שהניח אחריו המוריש בנוסף לבן הזוג:
א) אם המוריש הניח אחריו ילדים, נכדים, נינים או הורים, יירש בן הזוג מחצית מייתרת העיזבון.
ב) אם המוריש הניח אחריו אחים או אחיינים או סבים יירש בן הזוג שני שליש מייתרת העיזבון.
זכויות בן הזוג בדירה המשותפת
לגבי הדירה שהותיר המוריש, אם בן הזוג היה נשוי למוריש לפחות 3 שנים וגר עם המוריש בדירה הכלולה בעיזבון, יירש בן הזוג את כל חלקו של המוריש בדירה, ושני שליש מייתרת העיזבון.
זכויות ידועים בציבור
חוק הירושה הישראלי קובע כי בני זוג החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזו, ובמות אחד מהם, איש מהם לא היה נשוי לאחר, יירש בן הזוג שנותר בחיים את בן זוגו שנפטר כאילו היו נשואים זה לזו.
זכויות קרובים שאינם בני זוג של המוריש
לאחר שחלקו של בן הזוג בעיזבון יועבר לו, יתחלקו שאר היורשים על פי דין ביתרת העיזבון, כאשר הכלל הוא שילדי המוריש יירשו אותו, ואם אין למוריש ילדים- יירשו אותו הוריו ואם אין למוריש הורים יירשו את המוריש סביו.
אם אין למוריש קרובים שהם הורים, אחים, סבים, נכדים, נינים ואחיינים – יירש בן הזוג את כל העיזבון לבדו.
נכתב ע"י אלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)