כמובן שאנו חייבים לבטח את עצמנו ואת רכבנו מכל פגע, כדי שלא נעמוד במצב בו נדרש לשלם הון עתק עבור תיקון הרכב שנפגע בתאונה או, גרוע מזה, עבור פיצוי על נזקי גוף לנפגעים אחרים.
ביטוח רכב בו אנו חייבים על פי חוק הוא ביטוח החובה. ביטוח החובה הוא ביטוח המכסה נזקי גוף בלבד, אשר נגרמו כתוצאה מפגיעת רכב. כל רכב מנועי חייב בביטוח חובה על פי החוק. בלעדיו אסור לו לנוע על הכביש.
מחירו של ביטוח חובה שלנו משתנה, והוא נקבע על ידי מרכיבים שונים:
הנהגים הנוהגים ברכב: האם הם בוגרים או נהגים צעירים? עבור נהג צעיר תצטרכו לשלם תוספת כספית משמעותית בביטוח החובה .
הסטורית התאונות של הרכב ב-3 השנים האחרונות: אם עבר הרכב כמה תאונות דרכים בשנים אלה כאשר היה נהוג בידי אחד הנהגים הנוהגים בו בדרך קבע, הרי שביטוח החובה שלו יהיה גבוה יותר. השיקול הוא שהחברה המבטחת לוקחת על עצמה סיכון רב יותר בביטוחו של נהג המעורב בהרבה תאונות דרכים.
מספר ההרשעות ב-3 השנים האחרונות אשר הביאו לשלילת רישיון לכל הנהגים אשר משתמשים ברכב בדרך קבע, כאשר נהגו באותו סוג של רכב. מובן שאם אחד או יותר מנהגי הרכב המבוטח נוהג בנהיגה רשלנית הרי שהסיכון שחברת הביטוח לוקחת על עצמה בבטחה את הרכב הוא רב יותר.
מאפייני הרכב- סוג הרכב, נפח המנוע שלוואביזרי הבטיחות המותקנים בו גם הם מרכיבים חשובים בחישוב ביטוח החובה. ברכב בו כריות אוויר, למשל, נזקי הגוף לנהג ולנוסעים יהיו פחותים בדרך כלל, מה שיוזיל את עלות ביטוח החובה.
השימוש ברכב- האם הרכב שכור או בבעלות הנהג? האם הוא משמש לתקופה קצרה משנה או ארוכה ממנה? האם הוא משמש ללימוד נהיגה? כל אלה הם מרכיבים אשר ישפיעו על מחיר ביטוח החובה שלנו.
חברת הביטוח המבטחת את הרכב בביטוח החובה יכולה לציין בפוליסה שלה הגבלות מסוימות לגבי הביטוח, למשל: מטרת השימוש ברכב, זהות הנוהגים בו וכו'. מגבלות אלה מוכרות על פי חוק. אולם בשום מקרה לא יהיה תוקף להגבלות כלשהן בביטוח החובה כלפי צד שלישי (הולך הרגל שנפגע בתאונה, למשל).
הזכאות לפיצוי מוגדרת בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. לפי חוק זה זכאים לפיצויים:
הנוהג ברכב, נוסעי הרכב, הולכי רגל, ובנסיבות מיוחדות- עדים לתאונה שנפגעו נפשית ואף קרובי משפחה שלא נכחו בתאונה ונפגעו נפשית. מי שלא זכאי לפיצויים הוא מי שגרם לתאונה במתכוון, מי שנהג ברכב ללא רשות- דהיינו, גנב את הרכב ומי שנמצא איתו ברכב וידע שנוהגים בו ללא רשות, מי שנהג ברכב ללא רישיון או ללא ביטוח מתאים.
לפי חוק הנזיקין אדם רשאי לתבוע את הפוגע בו בתאונת דרכים לכסות את נזקי התאונה. נזקים אלה יכולים להתבטא בהוצאות כספיות כמו הוצאות אשפוז ושיקום, אובדן כושר עבודה ונזק נפשי כמו צער וסבל.
היום, שלא כבעבר, יש הבדלי מחירים בין החברות השונות גם במחיר ביטוח החובה. יש לבדוק ולהשוות, לקרוא באותיות הקטנות את התנאים, כי אף הם משתנים בין חברה לחברה. לכן, לפני שאתה מבטח את רכבך השווה את התנאים ואת המחירים, ומצא את החברה בה משתלם לך ביותר לבטח. קח בחשבון שיש לך אפשרות לבטח את רכבך בביטוח חובה בכל חברה שהיא, בלי שום קשר לביטוחי הרכב האחרים. היום יש אפשרות לעשות זאת באינטרנט, דרך אתר השוואת מחירים.