תנודות שוק ההון הן דבר מוכר וידוע. כל מי שמעוניין להיכנס לבורסה ילמד בשיעור ראשון של לימודי שוק ההון שעליו לדעת לא רק מתי להיכנס, אלא גם, ובעיקר, מתי לצאת. שכן בעולם הבורסה תהיה תופעת "גלית"- פעם למעלה ופעם למטה, ולעולם לא קו ישר, או תנועה של קו רציף ואחיד כלפי מעלה או מטה.
ממה נובעות התנודות בשוק ההון? התנודות נובעות מתופעת של היצע וביקוש. הבורסה מימיה הראשונים היא השתקפות השוק החופשי- היא פועלת על פי ההיצע שיש בה והביקושים של האנשים העוסקים בה. ככל שיש יותר היצע כך המחירים יורדים, וככול שיש יותר ביקושים המחירים עולים. לכן תנודות השוק מושפעות ממה שמבקשים וממה שמציעים הסוחרים השונים.
אך תנודות שוק ההון אינן מושפעות רק מהיצע וביקוש. הן מושפעות מכל תהליך קטן שמתרחש במדינה בה נמצאת הבורסה. זאת, כמובן, בהתאמה למצב הכלכלי של המדינה. אם ניקח את ישראל, לדוגמא, במשך שנים הבורסה בארץ הושפעה באופן ישיר מהמצב הביטחוני והמדיני. כך, כל פיגוע גרם להורדת הביקושים ולירידות בבורסה. הסיבה לכך היא חשש שהמצב הביטחוני יתלקח ויהיה קשה להביא משקיעים זרים לארץ, או שיהיה קשה לנהל פעילות כלכלית שוטפת.
אך לא רק המצב הביטחוני השפיע על הבורסה. שוק ההון הושפע מכל תנועה בתהליך השלום, מכל תהליך שלטוני, מכל פרסום דו"ח כלכלי כזה או אחר, ולמעשה הוא התנהל בקשר ישיר למצב הכללי של המדינה. כך נוצרו תנודות אינסופיות בבורסה, והיה קושי עצום למשקיעים לתכנן את המשך דרכם בבורסה, וחשש עצום אצל מי שהיה מעוניין להיכנס לבורסה, זאת מאחר ותנודות כאלו יכלו לכרסם בחסכונות שלהם ולפגוע בעתידם הכלכלי.
כיום הבורסה הישראלית מושפעת פחות מהנעשה במדינה. יכולנו לראות זאת הן בתקופת ההתנתקות והן בתקופת המלחמה, אז הבורסה לא ירדה ואף הגיבה בעליות שערים. תהליך זה מוכיח שהבורסה הישראלית עצמאית יותר, והכלכלה הישראלית פתוחה וחזקה, או כך לפחות רואים זאת המשקיעים בה. ובכל זאת חשוב שכל מי שנכנס לבורסה יידע שעליו להיות מוכן לתנודות בשוק, ולדעת לנתח היטב ולתכנן את צעדיו בהתאם למצב המדיני-ביטחוני וכלכלי שמחוץ לבורסה. כך יסבירו בכל מקום שמתקיימים בו קורסים לשוק ההון.