המבחן הפסיכומטרי הוא מבחן אשר מיועד לנבא את היכולת שלכם ללמוד באוניברסיטה. הציון במבחן זה מראה לאוניברסיטאות מה היכולות הלימודיות שלכם על פי חלקי המבחן, חלקים אשר כוללים חשיבה מילולית, כמותית ואנגלית. לכל חלק יש ציון בפני עצמו, ולכל המבחן כולו יש ציון כולל. זהו הציון החשוב בסופו של דבר.
לציוני החלקים השונים אין משמעות אמיתית, מלבד בשכלול חלקם מהציון הכולל, זאת פרט לציון באנגלית אשר עומד גם כציון בפני עצמו, וקובע האם אתם זכאים לפטור מלימודי אנגלית באוניברסיטה או שעליכם לעבור קורס ומבחן במשך שנת הלימודים הראשונה שלכם שם. הציונים ינועו מ-50 עד 150 בכל חלק. ציון מעל 134 באנגלית מקנה לכם פטור.
מדוע אין חשיבות להשגת ציון גבוה במבחן? כל חוג באוניברסיטה מציג את תנאי הקבלה שלו בטרם נרשמים אליו. חשוב לציין שהתנאים יכולים להשתנות: במידה וכמות הנרשמים אליו היא גבוהה- יעלו דרישות הקבלה אליו. זאת מאחר והרישום לחוגים השונים הוא שאלה של ביקוש והיצע. רק אלה העומדים בתנאים יתקבלו.
אין חשיבות להשגת ציון גבוה בהכרח אם החוג אליו אתם רוצים להירשם לא דורש ציונים גבוהים. יתכן ותוכלו להירשם אליו גם עם ציון פסיכומטרי נמוך. עם זאת חשוב לציין שהרישום נעשה גם בהתאם למצב הבגרויות שלכם, ובכל מקרה לא תוכלו להירשם עם ציון נמוך מ400, שהוא הנמוך ביותר מבחינת האוניברסיטאות (למרות שבמבחן עצמו הציון המשוכלל הנמוך ביותר שניתן לקבל הוא 200).
קיים אבסורד מסוים בציונים הפסיכומטריים, שכן יתכן שמי שקיבל 700 נקודות במבחן לא יהיה מרוצה שכן לא יוכל להירשם לחוג כמו רפואה, במידה והיה מעוניין בו, לעומת זאת מי שקיבל 550 נקודות יהיה מרוצה, שכן הוא יתקבל לחוג אליו שאף להתקבל, למשל מדעי המדינה. מאחר והתנאים בחוגים הינם שונים, הן בהתאם לרמה והן בהתאם לביקוש, נוצר מצב בו ציון נמוך יכול להיות "טוב" יותר עבור הנרשמים, זאת כמובן במידה והם מעוניינים להתקבל לחוגים עם רמה נמוכה יותר ושיש אליהם מיעוט נרשמים.
למרות שאין דרישה לציונים גבוהים במידה ואין אתם מעוניינים להירשם לקורסים מסוימים, אין זה אומר שאין עליכם ללמוד קשה למבחן. עליכם לזכור שבלעדי מבחן זה לא ניתן להירשם לאוניברסיטה.
לכן חשוב ללמוד אליו בצורה הטובה ביותר, למשל בעזרת קורס הכנה לפסיכומטרי, ובעזרת השקעה עצמית בבית.