המבחן הפסיכומטרי נערך על ידי המרכז לבחינות והערכה הארצי, מרכז אשר הוקם על ידי האוניברסיטאות עצמן מתוך כוונה לעזור בניבוי יכולת ההצלחה בלימודים האקדמאיים. בעזרת ניבוי זה, אשר מתבצע בעזרת המבחן, ניתן למיין ולברור נרשמים לאוניברסיטאות השונות, ולקבוע האם הנרשמים לפקולטות השונות אכן מתאימים ללמוד בהן או לא.
המבחן הפסיכומטרי, אשר נערך במשך קרוב לשלוש שעות וחצי, מחולק לשמונה פרקים של חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית. יש לציין ששני פרקים במבחן הם פיילוט- פרקים אשר עליהם לא מקבלים ציון, אך הנבחנים לא יודעים אלו פרקים הם הפיילוט. כל פרק הוא בן 25 דקות, ובין פרק לפרק אין הפסקה. המבחן בנוי כמבחן אמריקאי, ותוצאות המבחן נסרקות במחשב, כאשר את הציון הסופי מקבלים שלושה שבועות אחרי המבחן לערך.
בכל שנה עולה אותה השאלה: האם מבחן פסיכומטרי יכול לנבא כיצד הנרשמים לאוניברסיטאות יצליחו בלימודיהם? שאלה זו היא בעייתית, שכן היא איננה לוקחת בחשבון משתנים שאינם באים לידי ביטוי במבחן או בהבדלים בין לימודים אקדמאיים. משתנים כמו ההכנה של מי שנרשם למבחן פסיכומטרי, לחץ זמן, חרדות ממבחנים עם פרקי זמן כה קצרים, המשתנה הכלכלי של הנרשמים למבחן זה, ועוד.
מרכז ההערכה טוען שגם אם משתנים אלו אינם באים לידי ביטוי, הרי שמבחן זה יכול לנבא באחוזים גבוהים את ההצלחה של הסטודנט העתידי בלימודיו. אף תוצאות הלימודים באוניברסיטה מראים זאת. מי שהצליח בפסיכומטרי אכן הצליח גם באוניברסיטה. הבעיה היא, שמי שרוצה להירשם ללימודי רפואה, למשל, ויש לו ציוני בגרות מעולים אך פסיכומטרי נמוך מאוד, לעולם לא יידע האם אכן הוא יכול היה להצליח בלימודים למרות הפסיכומטרי, או שהוא היה נכשל בהם כפי שהפסיכומטרי ניבא, ולכן לא התקבל אליהם.
בסופו של דבר, הקשר בין תוצאות המבחן הפסיכומטרי ללימודים אקדמאיים הוא גבוה אך חלקי, שכן בתנאי הקבלה לאוניברסיטה נלקחים בחשבון תוצאות הבגרויות (אשר לכאורה אמורות לשקף יותר את יכולותיו של הנרשם להצליח בלימודים הגבוהים) ולעיתים אף קורסי הכנה שיש לעבור בטרם מתקבלים לפקולטות מסוימות. יש לציין שכל חוג באוניברסיטה הינו מוגבל במקומות, ועל מנת שמקומות אלו לא ייתפסו על ידי אנשים שיש סיכוי שייכשלו בחוג- משתמשים במבחן הפסיכומטרי כדי להכניס ככל האפשר רק כאלו שיש לגביהם תחזית שיצליחו. ייתכן שיכנסו כאלו שייכשלו, ויתכן שלא ייכנסו כאלה שיכלו להצליח, אך בסופו של דבר רוב אלה שמתקבלים גם מצליחים.