קיימות שתי מסגרות שונות של ביטוח חיים : ביטוח ריסק- ביטוח חיים נטו, ללא מרכיב חסכון, ביטוח ריסק עם חסכון, המבטיח, בנוסף לסכום הביטוח, גם סכום מסוים למוטבים, גם אם בעל הביטוח עדיין לא השלים את הסכום הזה בחסכון.
הפרמיה של ביטוח ריסק (עלות הביטוח) משתנה בהתאם לגילו של המבוטח. יש אפשרות לרכוש, במחיר יקר יותר, ביטוח ריסק אשר הפרמיה שלו משתנה בכל 5 שנים או בכל 10 שנים (העלות בהתאם). בכל מקרה כל פוליסה של ביטוח ריסק מציינת את הגיל המקסימאלי של הביטוח (למשל גיל 65), שאחריו אין הביטוח תופס. אם רוצים להוסיף לביטוח ריסק טהור גם ביטוח תאונות או נכות- נחוץ לכך אישור מיוחד של חברת הביטוח. מה שכן אפשר להוסיף אליו הוא ביטוח לאי כושר עבודה .
יש כמה אפשרויות לפירעון הביטוח במקרה של פטירה: זמן פירעון קבוע- בו משולם הפיצוי למוטבים לא בסמוך לפטירה אלא בסוף תקופת הביטוח. סכום פיצויים יורד- במקרה של ביטוח משכנתא למשל- סכום הפיצויים ירד עם ירידתו של הסכום אותו חייבים במשכנתא. אבטחת הכנסה למשפחה- סכום הפיצויים משולם בתשלומים חודשיים ולא בתשלום אחד.
ביטוח מעורב הוא ביטוח הכולל בתוכו מרכיב של חסכון. בדרך כלל סכום החיסכון בתום תקופת הביטוח יהיה זהה לסכום של הריסק.
ואולם לביטוח החיים אפשר להוסיף גם הרחבות כמו: ביטוח אבדן כושר עבודה , ביטוח פגיעה בתאונה, נכות מקצועית, מלחמה במחלות קשות וכו'. ביטוח כזה עם ההרחבות שלו מאפשר למבוטח להיות בטוח שהו ומשפחתו לא ייפגעו כלכלית גם אם הוא לא יוכל להמשיך לעבוד במקצועו או במקצוע המתאים לכישוריו עקב מחלה, נכות וכו'.
כל ביטוח חיים כולל בתוכו טופס הצהרת בריאות וויתור על סודיות רפואית כלפי חברת הביטוח. חשוב מאד למסור את כל המידע הרפואי המדויק לגבי המבוטח. העלמת מידע עלולה לגרור לאי תשלום תגמולי הביטוח. חברת הביטוח רשאית להכניס לפוליסה סייג- סעיף אשר פוטר את המבטח מלפצות את המבוטח עקב מקרה אשר נגרם כתוצאה מבעיה רפואית שתחילתה לפני תחילת הפוליסה.
חברות הביטוח השונות מציעות ביטוח חיים בתנאים שונים, במחירים שונים. בתקווה שזמן תשלומי הפרמיה שלך יהיה ארוך- אפילו הבדל לא גדול במחיר יגרור אחריו הבדל משמעותי לטווח ארוך. לכן יש להשוות את התנאים ואת המחירים.
ביטוח חיים ותוספיו יקנו למבוטח את שלוות הנפש אשר תאפשר לו להמשיך בעבודתו ולדעת שהוא ומשפחתו בטוחים כלכלית גם במקרה של פגיעה גופנית ואפילו מוות שלו. וזה- לא מעט.