מקצוע השמאות הוא מקצוע שעל מנת לעסוק בו יש להיות בעל תעודת שמאי. תעודה זו נרכשת אחרי לימודים אקדמאיים אשר בסופם מוציאים תעודה מן המכללה בה לומדים את התואר, ולאחר מכן יש לעבור מבחן בלשכת השמאים. כדי להיות שמאי יש לדעת את כל חוקי הביטוח, ממה מורכבת הפוליסה, וכמובן להיות בעל ידע בתחום בו עוסקים בשמאות, אם שמאות מקרקעין או שמאות רכב. (עוד על שמאי מקרקעין)
לשמאי רכב יש, בעיקרון, שני תפקידים מרכזיים בתחום: ראשית- להעריך את הרכב בטרם חותמים על פוליסה על פי סוגו, מצבו, המודל שלו, נפח המנוע, ועל פי מה שמותקן בתוכו. שנית- עליו להיות זה אשר מעריך את מצב הרכב אחרי התאונה, על מנת שיוכל להגיש הערכת תשלום לחברת הביטוח. ישנם, כמובן, תפקידים נוספים כמו בדיקת תאונות, אז השמאי בודק אם הנהג נהג באופן מסוכן, דבר אשר מסיר מחברת הביטוח אחריות, או ייחשב לנהיגה מסוכנת אשר תעלה את סכום הפוליסה בפעם הבאה שיבטח את רכבו.
ישנם שני סוגי שמאים: שמאי מסוג אחד הוא זה אשר עובד עבור חברת הביטוח. תפקידו, כמובן, להסיר מחברת הביטוח כל אחריות, ולגרום למחיר שחברת הביטוח צריכה לשלם לתובע להיות נמוך ככל האפשר. סוג שני הוא שמאי שעובד מטעם עצמו, שמאי עצמאי. שמאי זה יכול להיות מושכר על ידי התובע, על מנת לקבל חוות דעת נוספת, או במקרים מסוימים לתת את חוות הדעת הקובעת, בהנחה שחברת הביטוח והתובע מגיעים לכדי הסכמה שכך יהיה.
חשוב להכיר את הזכויות אל מול חברת הביטוח ומול תהליך השמאות. ראשית- זכותו של המבוטח להביא שמאי מטעמו שיעניק חוות דעת נוספת. הוא ישלם על עריכתה, אך אם חברת הביטוח תקבל את חוות הדעת- היא תחזיר את הוצאות עריכת השמאות. שנית- המבוטח יכול לערער על דחיית חוות הדעת של השמאי שלו מצד חברת הביטוח. ועדת הערר של משרד התחבורה תקבע איזו חוות דעת מתקבלת, זו של שמאי חברת הביטוח או זו של השמאי העצמאי.
כל מי שעובר תאונה ורכבו נפגע נאלץ לעבור במסדרונות הבירוקרטיה, הן של המשטרה והן של חברת הביטוח. אין הדבר נעים או פשוט, אך בהרבה סבלנות וללא פחד אפשר לעבור את התהליך בקלות, ושהתוצאות הסופיות שלו יהיו טובות כפי שמצפים. אין ספק שבתהליך הזה למקצוע השמאות יש תפקיד נכבד ומשמעותי מאוד. חשוב שהשמאי ינהג ביושר, במקצועיות, ובעיקר יידע לראות את כל מה שאירע, על מנת שהתובע יקבל את מה שמגיע לו, וחברת הביטוח תדע בדיוק על מה וכמה עליה לשלם.