מכיוון שהשד מהווה סמל מובהק לנשיותה, כריתתו מלווה בטראומה נפשית חזקה: תחושת הדימוי העצמי והנשיות של האישה נפגעים. אמנם יש תמיד אפשרות להשתמש בפרוטזה, אבל את זאת הרי מורידים בלילה, ושוב חוזרת תחושת האובדן.
קיימת אפשרות לשתף את המנתח הפלסטי בשיקולים באשר לאופן ביצוע הניתוח, ולאפשרות ולתזמון לבצע שחזור שד. שיתופו בכל התהליך יקל על שחזור השד מאוחר יותר. במקרים בהם הגידול הוא זעיר ואין פגיעה בבלוטות הלימפה ניתנת האפשרות לפלסטיקאי לתקן את השד תוך כדי ניתוח הכריתה. זהו ניתוח פלסטי לא מסובך, ובמקרה כזה אפילו לא נדרש שחזור.
במקרים מסובכים יותר אפשר לחכות חודשים מספר כדי להתגבר על הטראומות הנפשיות והפיזיות המלוות את ניתוח הכריתה, ואז לבצע את השיחזור.
מובן שהשיקול הקובע בזמן ניתוח הכריתה הוא שיש להוציא את הגידול בשלמותו. המנתח הפלסטי אינו מתערב בעבודת המנתח הכללי, והוא מוגבל בעבודתו לחתך ולחלל שהשאיר הכירורג. כאשר המטופלת יכולה לקום ממיטתה עורכים לה מדידות לשד תותב. המדידות נעשות בישיבה ובעמידה, מכיוון שבשכיבה לא ניתן למדוד ולמקם היטב את התותב.
את שחזור השד ניתן לבצע גם שנים רבות אחרי ניתוח הכריתה. מצבה של המטופלת יקבע את השיטה בה ישוחזר השד. הנתונים שיילקחו בחשבון הם: כמות העור שנותרה לאחר הניתוח, איכות העור, מקום הצלקת, היעדר או הימצאות שרירי חזה ומצבו של השד שהניף הבריא.
קיימות שתי שיטות לשחזור שד:
האפשרות האחת היא מתיחת העור (אם יש עודף עור) והשתלת תותבת סיליקון תחתיו. שיטה זאת מתאימה בעיקר למקרים בהם התבצעה כריתת שד חלקית, ובותרה בו כמות עור המאפשרת השתלת סיליקון תחתיו ללא מתח. תותבת הסיליקון אינה מעוררת דחייה, אבל יוצרת לפעמים רקמה צלקתית.
האפשרות השנייה היא שחזור השד מרקמה עצמית, דהיינו מרקמותיה של האישה, ללא שתל. ניתן לנצל עודף שומן ועור באזור בטנה של האישה (אם יש כאלה), לבצע ניתוח מתיחת בטן ולהשתמש בעודפים לשחזור השד. בניתוח זה נותרת צלקת לרוחב הבטן התחתונה, ועלולות להיווצר תופעות לוואי כמו החלשת דופן הבטן והיווצרות בקע, מה שמחייב ניתוח נוסף. לא מומלץ לאישה בגיל הפוריות לעבור שחזור מסוג זה, הן בגלל היחלשות שרירי הבטן והן בגלל השפעותיו ההורמונאליות של ניתוח זה.
ישנן נשים הרוצות להרות אחרי הניתוח, ואז יש לשחזר גם את הפטמה וההילה. בדרך כלל מעבירים שתל עור רגיל מן החלק העליון הפנימי של הירך או משתמשים ברקמת השד עצמו, ומשיגים את הגוון החום-וורדרד של הפטמה וההילה על ידי קעקוע.
בניתוח שיחזור השד יש להתחשב במראהו של השד השני, ולהגיע לדמיון מקסימאלי וסימטריה בין השניים. השד המשוחזר הוא בדרך כלל זקוף, דמוי חרוט. אם גם השד השני זקוף- אין צורך לעשות דבר. אך אם לא- יש לפעמים צורך להגדיל או להרים את השד השני. לכן, במהלך שיחזור השד מטפל המנתח הפלסטי בדרך כלל בשני השדיים. הטיפול בשד השני מתבצע אחרי ניתוח שיחזור השד, על מנת להשיג התאמה מקסימאלית ביניהם. הוא משאיר צלקת לא גדולה, אשר מיטשטשת עם הזמן.