ביטחון עצמי הוא תכונה מולדת ונרכשת כאחת. יש אנשים שנולדים עם עודף ביטחון עצמי- אלה מאמינים שלא משנה מה יעשו בחיים- תמיד יצליחו. הם בעלי אמונה גדולה בעצמם, אמונה שייתכן שהיא נובעת מהכרת התכונות והיכולות שלהם, אך גם, ובעיקר, מתוך חינוך שההורים העניקו להם, חינוך אשר לימד אותם להאמין בעצמם, להיות אופטימיים תמיד ולדעת שאם ינסו דברים- גם יצליחו בהם בסופו של דבר.
אחרים צריכים לרכוש תכונה זו. הם מתחילים כחסרי ביטחון, אך ברגע שהם מגלים שאין הדבר מסובך, ומה שעומד בפניהם איננו מכשול גדול, כזה אשר אמור להפריע להם- הם מתחילים להאמין בעצמם, וכך מתפתח הביטחון העצמי שלהם. לא פעם מדובר בביטחון נקודתי, ולעיתים קרובות הוא אף גורם להם להאמין ביכולתם לעמוד בכל דבר אליו הם ניגשים.
כיצד כל זה קשור לניתוחים פלסטיים? ניקח לדוגמא אישה הנאלצת לעבור ניתוח הרמת חזה, ניתוח אשר סיבתו היא שהחזה של אותה אישה הפך נפול עם השנים, והיא חשה צורך לבצע בו תיקון אשר ירים אותו חזרה, ויחזיר אותו למצב בו היה בטרם חל בו השינוי הבלתי נעים.
מיחד- כדי לשקול ניתוח הרי הייתה צריכה לחוש תחושת חוסר ביטחון, ביישנות או תחושה לא נעימה בסביבה, שכן יש פגם בגופה אשר מפריעה לה לחוש תחושת ביטחון עם אנשים, מפריע לה להתחבר אליהם וגורם לה לחוש לא רצויה או בודדה. כדי לרצות את הניתוח צריך להבין שיש משהו שדרוש תיקון, ולא פעם זה נובע מאותה תחושה- שבלעדי תיקון זה המראה שלנו מפריע לנו להשיג דברים לעומת האחרים.
מאידך- כדי לעבור ניתוח הרמת חזה או כל ניתוח פלסטי אחר צריך ביטחון עצמי גבוה, ואמונה שניתן לעבור ניתוח כזה בקלות, שנוכל להתאושש ממנו בלי בעיה, ובעיקר- שהניתוח יצליח כי כל דבר הוא בר תיקון. גם פגם בגופנו. לכן, כאשר אותה אישה מחליטה לעבור ניתוח הרמת חזה היא צריכה את הביטחון שזהו תהליך אפשרי, שהיא לא פוחדת ושהניתוח יעבור בשלום. בדרך כלל, כאשר באים עם תחושות כאלה עושים את העבודה קלה יותר לרופאים, ואז כל מה שנותר זה אכן להוכיח שאין מדובר בניתוח מסובך, ושהתוצאות יכולות להיות טובות ויפות. זה, כמובן, איננו תלוי באישה, אך בלי שתנסה את הניתוח לעולם לא תדע מה יכלו להיות תוצאותיו. זהו ביטחון עצמי.