קניית מכשיר שמיעה איננו דבר של מה בכך. על מנת לרכוש מכשיר שמיעה יש לבחון, ראשית, אם צריך בכלל מכשיר שמיעה, איזה מכשיר רצוי להרכיב, וכמובן- אחרי שרוכשים מכשיר שמיעה יש צורך לדעת לתפעל אותו ולדעת מתי יש להחליפו במידת הצורך. הקנייה צריכה להיעשות באופן יסודי ורציני.
רכישת מכשיר שמיעה מתחילה בבדיקה אצל רופא אוזניים. בדיקה זו כמובן מגיעה אחרי שחשים שהשמיעה הולכת ונחלשת. הבדיקות יבחנו את יכולתה של האוזן לשמוע צלילים, קולות ואותות. במידה ואכן הבדיקה מגלה שהאוזן איננה קולטת כל דבר, הרי שניתן להסיק מכך שהשמיעה נפגמה. יש לציין כמובן שלעיתים אין הירידה בשמיעה קשורה לגיל, אלא לפגיעה באוזן עקב מחלה או חבלה.
ליקויי השמיעה הם ברמות שונות, כשהליקוי הקל ביותר הוא ירידה בשמיעה ב-20 דציבלים, והחמור ביותר הוא ירידה ב-80 דציבלים. כפי שציינתי, הליקוי יכול לנבוע מסיבות רבות: גיל, מחלה, חבלה, מום מלידה או אפילו תנאי עבודה אשר פוגעים באוזן. מכשיר השמיעה מאפשר לאוזן לשמוע את הקולות והצלילים אשר לא יכלה לשמוע בלעדיו.
המכשירים פועלים על פי עיקרון הזיכרון: המכשיר זוכר קולות וצלילים, ובכך מאפשר למי שנושא אותו לשמוע אותם. המכשיר מאפשר שמיעה בלי לפגוע באוזן וביכולת השמיעה הקיימת בה מלכתחילה. כמו כן המכשיר מחדד קולות באופן כזה המאפשר למי שנושא אותו לשמוע היטב גם במצבים של רעש וחוסר יכולת שמיעה.
המכשיר מורכב מאחורי האוזן, למרות שישנם מכשירים המורכבים בתוך האוזן. משקלו הוא קטן, ולרוב גודלו אינו עולה על 7 מ"מ. התאמת המכשיר מתבצעת על ידי קלינאי תקשורת, על פי מצב השמיעה של האוזן, ולאחר מכן מתאימים את המכשיר על פי המבנה שלו, מבנה האוזן והנוחות שבהצבתו בה. במכשיר יש לטפל באופן יסודי, על ידי ניגובו במטלית לחה והוצאת הבטריות בעת שאינו בשימוש. את הניקוי שלו יש לעשות במכון בו הוא נרכש. מכשיר השמיעה משמש אוזן עבור המשתמשים בו. יש לטפל בו היטב כדי שישרת אותנו כראוי בעת הצורך.