סרטן השד פוגע גם בנשים צעירות במלוא פריחתן, לכן חשוב להתייחס לבעיה לא רק בהיבט הרפואי אלא גם בהיבט האסטטי ולאיכות החיים של המנותחת. יש לקחת בחשבון גם את רגשותיה ואת בעיותיה הנפשיות של האישה כרותת השד.
אישה אחת מתוך 10 נשים תחלה בסרטן השד במהלך חייה. זהו הסרטן השכיח ביותר אצל נשים. יש מחלוקת בין הרופאים לגבי הטיפול בגידול הסרטני. מה שקובע את הטיפול הוא גודל השאת (הגידול) ומיקומו, וכן גודלו של השד, גיל האישה ומצב בלוטות הלימפה מתחת לבית השחי. במקרים מסוימים מעדיפים כריתה מלאה של השד ושל בלוטות הלימפה. במקרים אחרים- כריתה חלקית במקום הגידול והרחקת הגידול, והשלמת הטיפול בהקרנות ובטיפולים כימוטראפיים. אופי הניתוח נקבע בהסכמה בין הכירורג הכללי, האונקולוג והפתולוג.
כדי להקל על מלאכת השחזור אחרי הכריתה, רצוי לשתף בהתלבטות גם את המנתח הפלסטי, עוד לפני הניתוח. עדיף שהמנתח הפלסטי יהיה חלק מן הצוות המטפל. לא כל הנשים מבקשות שחזור, ואם יוצאים מתוך ההנחה שמצב בריאותה של האישה יאפשר שיחזור מאוחר יותר- יש לקבוע את העיתוי לכך. יש אפשרות לשחזר שד גם שנים רבות לאחר שנכרת.
קיימות שתי גישות באשר לעיתוי שחזור השד: האחת אומרת שיש לשחזר אותו בהקדם האפשרי, אפילו בזמן הכריתה- אם ניתן. זוהי הנטייה הרווחת היום. הגישה השנייה אומרת שעדיף לחכות חודשים מספר. בכל מקרה תלוי הדבר במצבה הגופני והנפשי של המטופלת.
יש לדעת שאף פעם אין אפשרות לשחזר במדויק את השד שנכרת. אצל נשים שהיה להן גידול זעיר, ולא הייתה פגיעה בבלוטות בית השחי- ניתן לבצע את התיקון בעת ניתוח הכריתה. הדבר מצריך ניתוח פלסטי קטן לתיקון השד, וזה יכול להתבצע בו בעת עם כריתת הגידול. במקרה כזה אין צורך בשחזור.
ישנן נשים הזקוקות לטיפולים נוספים מעבר לכך. במקרה כזה עדיף לחכות לפחות 3-6 חודשים כדי להתגבר על הטראומה הנפשית של הניתוח ולאפשר התאוששות מקומית של אזור הכריתה והחלמה מהשפעת ההקרנות והכימוטראפיה.
ניתוח פלסטי מוצלח של שחזור השד ישיב לאישהאת הרגשת הנשיות שלה, אשר נגזלה ממנה עם כריתת השד שעברה. אחריו היא תהיה בריאה פיזית וגם נפשית.