השלבים הראשונים של ההכנה מתחילים כבר בארץ . ניתן ללכת לפגישה בשגרירות של המדינה אליה אתם נוסעים, לבקש חומר ולהתייעץ עימם כיצד לנהוג ולאן חשוב לפנות כדי שההתחלה תהיה קלה יותר . ככל שתכירו יותר את המקום אליו אתם עוברים כך יהיה לכם קל יותר להתאקלם בו .
ילדים וירידה מהארץ
במידה ויש לכם ילדים, חשוב להכין אותם לקראת המעבר. ההכנה צריכה לכלול שיחות רבות והקשבה לחששות ולפחדים שלהם . עליכם להבין שהם הולכים להיפרד מהסביבה המוכרת שלהם, הן המשפחתית והן החברתית, לסביבה זרה שאין הם מכירים בהם איש. אתם תהיו הגורם היחידי שישמש להם עוגן . מאחר ולא תוכלו להיות איתם בכל שעות היום, הם ייאלצו להתמודד לבדם עם הסביבה והמציאות החדשה. לכן חשוב שכבר בארץ תכינו אותם לכך.
אחת הדרכים להכין את הילדים למעבר היא היכרות עם השפה, התרבות . וכאשר תגיעו לשם מומלץ, לטובת הילד, לרשום אותו תחילה לבית ספר יהודי, במידה ונמצא כזה . שכן אז יהיה קל לו יותר להתחבר לסביבה ולעבור את התקופה הראשונה עם אנשים שבאים אמנם ממקום אחר, אך בעלי רקע דומה .
שלב נוסף בהכנה צריך להיות עם החפצים שלכם . את החפצים האישיים והחשובים לכם תשלחו בוודאי אל ביתכם החדש, אך מומלץ לעשות רשימה על אלו חפצים ניתן לוותר ועל אלו אתם מעדיפים לשמור בארץ, אצל קרובים, ולא לקחת איתכם . ישנם חפצים שעלות המשלוח שלהם תעלה על עלות הקנייה שלהם בארץ החדשה, ולכן אין טעם לשלוח אותם . מה שכן, גם עבורכם וגם עבור הילדים, חפצים אשר יזכירו את הבית בישראל יכולים לעזור מאוד בהתמודדות עם המעבר. עצם העובדה שמדובר בחפץ מוכר תעניק לכם תחושה של בית כבר עם כניסתכם לביתכם החדש .
הפרטים הקטנים
כאשר תגיעו אל ביתכם החדש חשוב לדעת את הפרטים הקטנים שיכולים להועיל לכם . לברר היכן לעשות קניות, כיצד מגיעים לעבודה באופן המהיר ביותר, במידה ואתם דתיים- היכן נמצא בית כנסת המתאים לכם, היכן מגרשי המשחקים או הקניונים הקרובים ביותר, אל תהססו אף לברר מי השכנים שלכם, שכן אלו יכולים לשמש לעזור בתקופה בה לא תכירו איש במקום .
התקופה הראשונה שאחרי המעבר איננה קלה . לכן חשוב שתקלו עליכם ועל הילדים שלכם : תנו להם להתאקלם ותנו לעצמכם זמן להתרגל לסביבה החדשה . לאט לאט תגלו שהזמן יעשה את שלו והמקום החדש יראה עבורכם כבית שחייתם בו מאז ומתמיד. לא תחושו בו יותר כזרים אלא כתושבים רגילים .